Τα μπλόκα η πιο σκληρή μορφή μαζικής τρομοκρατίας



Τα μπλόκα υπήρξαν η πιο σκληρή μορφή μαζικής τρομοκρατίας που εφάρμοσαν οι Ναζί και οι Έλληνες συνεργάτες τους. Τα μπλόκα σχεδιάζονταν από τους άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας της Ελληνικής Χωροφυλακής και υλοποιούνταν από τα Τάγματα Ασφαλείας, με την εποπτεία ολιγάριθμων Γερμανών αξιωματικών και στρατιωτών.



Η διαδικασία ήταν η εξής: πρώτα δυνάμεις των Ταγμάτων Ασφαλείας αναπτύσσονταν κυκλώνοντας τη συνοικία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας τους επέτρεπε να κινηθούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους κατοίκους. Μόλις ξημέρωνε καλούσαν με τηλεβόες τους άνδρες ηλικίας 15-65 ετών να συγκεντρωθούν σε κάποιο κεντρικό σημείο προς έλεγχο ταυτοτήτων.



Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, κατέφθαναν στο σημείο λίγοι Γερμανοί, άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας και στη συνέχεια οι περίφημοι κουκουλοφόροι, άτομα δηλαδή που γνώριζαν τα μέλη των τοπικών εαμικών οργανώσεων.



Αρχικά Γερμανός αξιωματικός καλούσε ονόματα μελών του ΕΑΜ, βάσει ονομαστικής κατάστασης που του είχαν παραδώσει άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας. Όσοι από αυτούς εντοπίζονταν οδηγούνταν σε ξεχωριστή ομάδα και στη συνέχεια εκτελούνταν επιτόπου από γερμανικό απόσπασμα, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις από άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας. Στη συνέχεια οι κουκουλοφόροι αναλάμβαναν να εντοπίσουν όσους δεν εμφανίστηκαν οικειοθελώς κατά την ανάγνωση των ονομάτων, αλλά και άλλους που δεν υπήρχαν στην ονομαστική κατάσταση, αλλά ήταν μέλη του ΕΑΜ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των καταδόσεων και των εκτελέσεων, ακολουθούσε το τελικό στάδιο του μπλόκου, αυτό της διαλογής. Οι Ναζί επέλεγαν από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους σε κάθε μπλόκο, όσους ήταν ικανοί για εργασία και τους οδηγούσαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Πάντα η «πομπή» των κρατουμένων περνούσε από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ώστε να γίνει ορατή από το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κατοίκων με στόχο την τρομοκράτησή τους.



Μετά τους Ναζί ακολουθούσε η διαλογή ατόμων από τα ελληνικά Σώματα και Τάγματα Ασφαλείας. Οι άνδρες της Ειδικής Ασφάλειας της Ελληνικής Χωροφυλακής συνελάμβαναν από το συγκεντρωμένο πλήθος άτομα τα οποία οδηγούνταν προς κράτηση στις φυλακές Χατζηκώστα. 

Η Ελληνική Χωροφυλακή είχε επιτάξει το μεγάλο κτίριο του Ορφανοτροφείου Χατζηκώστα της οδού Πειραιώς στο ύψος της πλατείας Κουμουνδούρου και το είχε μετατρέψει σε φυλακές. Το ίδιο έκαναν και οι άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι οδηγούσαν τους δικούς τους κρατούμενους σε χώρους κράτησης στο στρατόπεδο στο Γουδί ή στις φυλακές Αβέρωφ της λεωφόρου Αλεξάνδρας.





Σε Καλογρέζα, Καισαριανή, Βύρωνα, Νέο Κόσμο, Δάφνη, Καλλιθέα, Περιστέρι, Κοκκινιά και Ταμπούρια, αυτά ήταν τα μεγάλα κατοχικά μπλόκα καθώς έγιναν και δεκάδες μικρότερα, εκτελέστηκαν περίπου 500 άτομα, ενώ άλλα 11.000 οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και από εκεί προς εργασία στη Γερμανία, ή στις φυλακές Αβέρωφ και Χατζηκώστα.

(Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα, Αλεξάνδρεια, 2012)

You Might Also Like

0 σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δημοφιλείς 30 ημέρες

Δημοφιλείς 7 ημέρες